CroonWolter&Dros | TBI
Omgeving
- Valemon gasproductie eiland
- Project Management
- 2012-2014
- Hans Langedijk
Quote
Opdrachtgever Marine & Offshore manager :
“Dankzij de inzet van Dirigentem, zowel op de werkvloer als op het vlak van contract-, klant- en leveranciersmanagement hebben wij als team het verschil weten te maken richting Statoil. Niet voor niets zijn onze mensen als enige partij ook nog actief geweest op dit project in Zuid-Korea.
Mede door de inzet en het professionalisme van Dirigentem, wist Croon op dit project steeds de juiste balance te vinden. Het was een wederzijds genoegen om samen te werken met de professionals van Dirigentem, die als geen ander hebben duidelijk gemaakt dat projectmanagement meer is dan het kunnen toepassen van een methodiek.”
The Valemon field is one of Statoil's stand-alone development projects on the Norwegian continental shelf. Containing about 192 million barrels of oil equivalent
Klantvraag
Op het Noorse continentale plat dient de productiecapaciteit van het Noorse staatsolie bedrijf STATOIL aanzienlijk te worden uitgebreid. Statoil heeft voor deze capaciteitsuitbreiding het Koreaanse Samsung Haevy Metals (SHM) gecontracteerd voor de productie van het dit nieuwe eiland.
De bemanningsverblijven diende echter in Europa gebouwd te worden en hiertoe heeft SHM een overeenkomst afgesloten met Hertel Marine Services (tegenwoordig CKT Projects). In onder aanneming van Hertel was Croon Elektrotechniek verantwoordelijk voor alle E, I & T werkzaamheden op dit in totaal 9 verdiepingen tellende platform.
Binnen Croon was de afdeling Marine & Offshore verantwoordelijk voor de uitvoering van deze opdracht. Ons werd gevraagd het projectmanagement in te vullen met speciale aandacht voor de team samenstelling en de nog lopende contractuele onderhandelingen met de opdrachtgever.
Op verzoek van Croon heeft Dirigentem een van de senior partners aan deze opdracht toegewezen in de rol van overall projectmanager.
Onze aanpak
Dirigentem is gestart met het inrichten en bemensen van de eigen projectorganisatie, inclusief een technisch projectleider. Hoewel het op papier een redelijk standaard opdracht leek te zijn, bleek al
snel dat de engineering door de opdrachtgever niet op orde was.
Om geen tijd te verliezen, heeft Croon in overleg met opdrachtgever de engineering van al het werk zelf ter hand genomen middels de inzet van extra medewerkers van de eigen afdeling Engineering. Dit betrof de volledige ontwerp van alle Elektrotechnische-, Instrumentatie- en Telecom bekabeling. Een klein projectmanagement team (4 medewerkers) gaf sturing aan dit project, dat in de hoogtij dagen meer dan 100 medewerkers actief had op locatie op de werf in Gorinchem. Veel van deze Croon medewerkers waren afkomstig van de dochter onderneming uit Polen, die tijdig voldoende gekwalificeerde medewerkers kon aanbieden.
Hans Langedijk (Dirigentem) als projectmanager hier in een project video van Croon.
Resultaat
Door de gekozen aanpak en korte communicatielijnen, ook rechtstreeks met hoofd opdrachtgever Statoil, Is het gelukt om deze opdracht op tijd af te ronden.
Dit kon, gelet op het vele extra werk wat door Croon uitgevoerd is uitgevoerd, niet tegen de afgesproken prijs worden gerealiseerd. Voor aanvang van de werkzaamheden zijn op basis van WBS pakketten financiële afspraken gemaakt.
Dit heeft geleid tot een tevreden opdrachtgever en een mooie referentie voor Croon in de Marine & Offshore wereld.
In maart 2014 zijn de ‘living Quarters’ op transport gegaan naar Zuid-Korea en samengevoegd met het door SHM geproduceerde Top-side (onderstel). Een team van Croon heeft in Korea op de werf van SHM nog leiding gegeven aan de laatste aansluit werkzaamheden. Het eiland is overgedragen aan Statoil conform de planning en op locatie voor de Noorse west kust in april 2015 in gebruik genomen.