Het leek zo eenvoudig

Het leek zo eenvoudig. Op papier tenminste. Onderschatting is in ons vak de grootste valkuil. De redenen kent u. Geen echte professional op de job. Op dezelfde manier beginnen terwijl in vorige projecten leergeld is betaald. Onderschatting van omvang, complexiteit en impact. Niet het juiste toegewijde team. Een ingewikkelde en complexe organisatiestructuur, niet de juiste planmatigheid, kwaliteit en borging. Te weinig aandacht voor verandermanagement en ‘the human process’. Onvoldoende aandacht voor de stakeholders…..

Zo komen veel projecten in zwaar weer terecht. Terwijl het zo eenvoudig leek.

Om eerlijk te zijn: het is nooit eenvoudig. Ieder project is uniek. In taakstelling, in team, in omgeving en in context. Tegenvallers zijn er altijd. Er is altijd ‘onheil van buiten’. Die taak in goede banen leiden vraagt de juiste ervaring en het juiste niveau. Die opdracht goed volbrengen vraagt om de juiste route en de juiste beslissingen. Waak dus voor onderschatting.

Les 1 in project- en programmamanagement: als je het doet, doe het dan in één keer goed, met passie en toewijding.

Tegelijkertijd moeten we het ook weer niet overdrijven. Het gaat ook gewoon om een stevig stukje ‘voormekaarkrijgkunde’. En daar zijn wij toevallig erg goed in geworden.